top of page
 • L.E.E.

Tu, generație actuală

Voi, generația actuală, aveți foarte multe provocări de dus la capăt:

 • Să restaurați încrederea deteriorată din zilele noastre: în societate, în instituții, în oameni, în cuvânt

 • Să înfăptuiți reforme pentru eficientizarea și transparentizarea proceselor care ne conduc

 • Să stimulați apetitul pentru muncă al unor generații care își văd tot mai puțin rostul în mersul actual al lucrurilor

Voi veniți după o generație mută, acea generație care nu a avut dreptul să vorbească, o generație care nu a avut dreptul să gândească, o generație care nu a avut dreptul să se afirme, o generație care nu a avut dreptul să își impună punctul de vedere, din această cauză și dorința acesteia de a acapara fiecare domeniu pentru a se elibera de anii întregi de închidere este foarte mare și prea puțin înțeleasă.


Înainte de a o condamna, încercați să o înțelegeți:

 • Nu este normal să dorească să acapareze fiecare domeniu, pentru a se simți utilă? Ba este

 • Nu este normal să dorească să își impună punctul de vedere pentru a se simți în sfârșit ascultată? Ba este

 • Nu este normal să își dorească să controleze destinele la fel cum au fost controlate ale ei? Ba este

 • Nu este normal să fie reticentă la progres deoarece a fost obișnuită cu rutina? Ba este

 • Nu este normal să nu respecte proprietatea privată, pentru că nu s-a bucurat aproape niciodată ea? Ba este

 • Nu este normal să fie de acord cu micile furturi din bunul altuia pentru că doar așa a putut supraviețui? Ba este.

toate aceste comportamente, venite după o lungă perioadă de reducere forțată la tăcere și la informație, sunt absolut normale! Este durerea unei generații trecute care a suferit și care nu a fost pregătită pentru  se adapta la progresul și libertatea din zilele noastre.


Provocarea cea mai importantă pe care o aveți voi acum și de care va depinde succesul vostru este să înțelegeți în cine vă puteți încrede.

Fosta generație vine la pachet cu foarte multe sfaturi ( amintiți-vă mereu că este normal să aibă nevoia de a se face auziți după ce li s-a luat acest drept  în trecut), sfaturi care pot fi bune, dar care pot fi și foarte nocive.


Veți  întâlni tot mai mulți părinți care le transmit actualei generații mesajul că educația nu îi va ajuta cu nimic și este o pierdere de vreme.


Va trebui să îi înțelegeți. Neavând acces la educație în vremea lor, nu aveau ce să facă cu ea, nu le era de nici un folos, nu existau diferențieri notabile între soarta celor mai buni la învățătură față de cei slabi, iar ulterior, după trezirea în democrație când vremurile s-au schimbat atât de rapid noțiunile învățate nu le-au mai fost de nici un folos.


Dar voi, generația actuală aveți de ales: dacă să vă încredeți în sfaturile primite și să le urmați întocmai sau să înțelegeți trăirile și experiențele avute de vechea generație, însă să acționați așa cum vremurile actuale o cer.


În vremurile noastre educația este esențială! Fără educație nu există nici o speranță la un viitor mai bun. Doar educația consistentă, care este continuată și înafara pereților școlii, ne poate pregăti pentru schimbările  viitorului.

Atenție deci de cine ascultați, pentru că soarta voastră va fi cel mai probabil asemănătoare cu cea a celor de care veți asculta cel mai adesea!

 • Că veți asculta de: prieteni, familie, cunoștințele pline de frustrări și sfaturi despre ceea ce trebuie să faceți pentru a vă ”descurca mai bine”: să ai pile, să minți, să parvii, să furi de la patroni

 • sau de: cei incomozi, care vă provoacă, care cer multe de la voi, care vă spun că puteți mai mult, care fac eforturi și nu se plâng

 • sau de cei care au clădit ceva, care s-au ridicat peste generația lor, care au dus renumele țării lor,

decizia este doar la tine și nimeni altcineva nu o poate lua în locul tău.


Deci da, va fi foarte dificil să vă dați seama în cine vă puteți încrede și de cine să ascultați.

Cei mai mari dușmani sunt deghizați în cei mai buni și  înțelegători prieteni, prin urmare fii atent cui îi încredințezi viitorul tău.


Pănă la urmă, dacă eșuezi, cu siguranță vei găsi multe brațe care să te consoleze, însă, daca ai succes, oare câte brațe mai rămân în jurul tău dragă generație a zilelor noastre?


Multă înțelepciune,

L.E.E.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

RISKING IS BETTER THAN REGRETTING. Life is risky, but if we examine it we find that what we regret most are the risks we didn't take. Leading our evolution, L.E.E.

A LEADER WHO DOESN'T FIX OR FIRE TOXIC TEAM MEMBERS, DOESN'T DESERVE THE LOYALTY OF THE HIGH-PERFORMING ONES. High-performing employees deserve to work in great environments. Leading our evolution, L.

PEOPLE WILL NEVER RESPECT AN INCOMPETENT AND UNTRUSTFUL LEADER. "Managers earn respect when they are respectful to others, as well as when they demonstrate trustworthiness, credibility, and a healthy

bottom of page