top of page
  • L.E.E.

Sursa problemelor noastre

Noi oamenii, suntem implicați ( cel puțin la nivel declarativ) în bunul mers al societății.

Ne deranjează orice politică care lovește în conceptul de ” drept fundamental al omului”, prin urmare ni se pare normal sa condamnăm/acuzăm/sancționăm orice acțiune care depășește aceste granițe.

Limitele ariei de acțiune

Într-un cuvânt, de fiecare dată, când se întâmplă ceva rău, căutăm ( încă nu am înțeles de ce) sursa răului: adică vinovații.

Foarte rar căutăm să găsim contribuția noastră la rău: ce fac eu greșit, cum pot eu schimba ceva, ce învăț din asta.


Logica simplă este asta:

  1. Vinovatul să fie adus în față

  2. Să fie tras la răspundere

  3. Prin asta restaurăm Binele

Nu de azi, nu de ieri, un lucru mi-a fost foarte clar: nu suntem pe deplin capabili să învățăm din greșeli! Și să le tot repetăm la infinit.

Unul din evenimentele istorice, care mi-au marcat cel mai puternic gândirea a fost Holocaustul. Cred că fiecare dintre noi, condamnă cu fermitate acele acte de cruzime, care au lăsat o pată foarte adâncă, în ADN-ul nostru, ADN-ul speciei supreme.

Acel nefericit moment a arătat că omul așa zis superior, înzestrat cu rațiune, poate fi mai rău decât orice animal de pe planetă!


  • Deci cine este vinovatul pentru ce s-a întâmplat atunci? Hitler?

  • Cine este vinovatul pentru valurile din vremurile noastre? Trump?

  • Cine este vinovatul pentru corupția din țară? Presedintele, prim-ministrul, președintele unei camere.

Noi, întotdeauna, suntem buni în a găsi vinovați! Dar oare problemele noastre se termină acolo?

Am învătat ceva dupa Holcaust? Suntem mai buni, suntem mai toleranti?

Cu totii am fost intrigati de acele evenimente, dar ne-a ajutat sa fim mai buni? Sau am gasit vinovatul și, aplicând logica simplă,  am rezolvat problema?


Rasismul, este la fel de prezent astăzi în viața noastră, ca și cum nu am fi avut nici un exemplu de maximă cruzime în istorie


Credeam că suntem mai înțelepți pentru că avem acces la cunoaștere, la educație, la istorie, la informație? Dar, oare e asa?


Femeile sunt încă discriminate ( și nu mă refer la societate, mă refer la familie, care încă așteaptă de la ea să facă totul în casă dar să mai aducă și bani), discriminările etnice se întâmplă în fiecare zi ( chiar între vecini sau colegi de o viață), religioase la fel, și lista poate continua la nesfârșit.


Deci sursa răului este prezentă în continuare, chiar dacă Hitler a murit, sau dacă politicienii actuali vor dispărea. Sursa răului este data de comportamentul nostru, al fiecarui om din societate.

„Un nebun care nu este urmat de nimeni ramane un nebun.

Un nebun care este urmat de milioane de oameni devine un om  periculos”


Cine l-a urmat pe Hitler?

Pai, intelectualitatea, muncitorimea, armata și oameni normali ca fiecare dintre noi.

Multi din supraviețuitori spunând că au constat cu durere faptul că vecinii pe care îi adorau, cu care împărtășeau amintiri de o viață, le-au întors spatele automat și și-au schimbat atitudinea complet față de ei, îmbrățișând peste noapte ideile hitleriste.

În ziua de azi mai găsim vecini invidioși pe ce are celălalt? Care, la prima ocazie și-ar revărsa neputința personală asupra celuilalt?


În primul rând trebuie să avem conștiință. Care să ne dicteze dacă ceea ce ni s-a trasat este bine de facut sau nu.

Da, jobul este important pentru fiecare dintre noi deoarece avem nevoie care nu se pot acoperi fără bani, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îngropăm conștiința atunci când suntem puși să facem lucruri greșite.

Ce ar fi fost cu Hitler, dacă nu ar fi fost ascultat de niciun om? Dacă ar fi refuzat toți să îi asculte ordinele? Ar fi împușcat el personal milioane de oameni? Probabil am fi avut un alt curs la istoriei.


Dacă fiecare dintre noi, ar refuza avantajele materiale imediate, pentru a gândi la binele comun, credeți că ar mai trebui să ieșim în strada împotriva corupției? Sau nu ar mai exista corupție, deoarece nimeni nu ar accepta ce nu i se cuvine, adică banul făcut ușor?)


Dar, asta fac oamenii abili. Se folosesc de defectele umane: ura, dezbinarea, rasismul, diferențele religioase politice, pentru a manipula masele in directia dorita de ei


Gândire critică

Vi se pare că discursurile publice din zilele noastre ating aceasta latură?

Sau sunt concentrate în jurul dezvoltării, inovării, al cooperării pentru binele comun? 🙂

Vi se pare că noi reacționăm la stimuli de ură și segregare?

Sau la cei de ajutor, cooperare, toleranță, implicare?🙂


Dacă vedem aceste lipsuri, peste tot în jurul nostru, cine ar putea schimba ceva?

Eu, tu, fiecare dintre noi?

A fost o întrebare retorică …

Libertatea noastră se oprește atunci când îi atinge viața celuilalt.

Obligația noastră este de a lăsa în urmă o societate mai bună


L.E.E.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

RISKING IS BETTER THAN REGRETTING. Life is risky, but if we examine it we find that what we regret most are the risks we didn't take. Leading our evolution, L.E.E.

A LEADER WHO DOESN'T FIX OR FIRE TOXIC TEAM MEMBERS, DOESN'T DESERVE THE LOYALTY OF THE HIGH-PERFORMING ONES. High-performing employees deserve to work in great environments. Leading our evolution, L.

PEOPLE WILL NEVER RESPECT AN INCOMPETENT AND UNTRUSTFUL LEADER. "Managers earn respect when they are respectful to others, as well as when they demonstrate trustworthiness, credibility, and a healthy

bottom of page