Caută
  • Loredana Elena Egri

Modelul de business potrivit = strategie de business câștigătoare

După strategia de business sau mai bine zis până la strategia de business, modelul de business al unei companii este cel mai important element de management strategic al acesteia.


Nu există o strategie de business excepțională fără un model de business excepțional; însă invers, un model de business excepțional care nu este susținut de o strategie de business integrată nu poate produce pe termen lung venituri și profit pentru companie.


Ce este un model de business?


Simplu spus, aproape simplist, modelul de business reprezintă modul cum se articulează structura veniturilor, profitabilitatea companiei tale și structura investițiilor acesteia.

Un model de business este, de aceea, prima etapă în dezvoltarea unei strategii și, adesea, este chiar premergător unei strategii de business, deoarece cuprinde toate elementele care au influență directă în veniturile, profitabilitatea și sustenabilitatea unei afaceri.

Exemplul lui Xerox îl știe toată lumea: compania care a creat un echipament de copiat rapid și foarte performant pe care nimeni nu și-l permitea totuși în piață pentru că era foarte scump. Ce au făcut? Au scăzut prețul? Nu. Au schimbat modelul de business și au spus: nu vindem echipamente, ci vindem còpii pe hârtie; așadar, vom închiria mașinile de copiat și vom lua bani pe număr de pagini copiate. Anul era 1959. Acest model de business a adus aproape 40% creștere anuală în fiecare an. Timp de peste 10 ani.


Continuarea pe site-ul Aliz Kosza aici.

0 afișare