Caută
  • Loredana Elena Egri

Mesaj pentru manageri

”Oamenii nu pot performa fără ajutor”

Un om nu se naște performant. Faptul că angajăm pe cineva, chiar și pe un salar imens,  nu înseamnă că performanța vine la pachet în mod automat. Asigura-te prin urmare că le acorzi oamenilor elementele de care au nevoie pentru a performa și anume:

Să cunoasca CE au de facut (direcția)

Este foarte important ca omul să afle în momentul angajării pentru ce este adus acolo. Asta îi dă direcție să știe încotro să se îndrepte: să vândă, să rezolve reclamații, să creeze campanii, etc. Într-un cuvânt target sau KPI. Și trebuie să i se spună care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a atinge acel indicator așteptat de companie: câte contacte, câte vizite, câte apeluri, câte campanii, mai bine spus taskurile jobului.

Acest pas este obligatoriu a fi transmis de către manager în persoană. În acest fel angajatul percepe că managerul este responsabil ca el să le îndeplinească, iar dacă nu le îndeplinește tot managerul va fi în măsură să îl ia la întrebări.

Să cunoască CUM trebuie să facă asta (procesul)

Cateodată se pierde din vedere acest aspect, poate și din cauza așteptărilor nerealiste. Este exclusiv în datoria managerului de a se asigura că oamenii din echipa sa cunosc cum să facă ceea ce se pretinde de la ei. Iar pentru aceasta, de cele mai multe ori nu este suficientă o explicație verbală. Oamenii trebuie să vadă exemple concrete la care să se raporteze.

Acest pas nu este obligatoriu a fi îndeplinit de către manager, deoarece este de bun simț să considerăm că managerul  nu poate fi expert în fiecare etapă din procesul de muncă al omului din subordinea sa. Procesul poate fi îndeplinit foarte bine de către un alt membru al echipei care excelează la acei pași (mentorat) sau de către cineva dinafara companiei (externalizare către o companie de training).


Managerii care cred că este suficient să  transmită oamenilor CE au de făcut (targetul) și apoi să le spună CUM trebuie să îl facă (taskurile) fără a se asigura că aceștia stăpânesc cum să facă EI ÎNȘIȘI toate acestea se vor lovi de foarte multe neplăceri.


Dacă au făcut ceea ce le ceri tu în altă parte asta nu înseamnă că știu. Prin urmare asigură-te că stăpânesc cum să facă ceea ce le ceri și acceptă ajutorul specialiștilor pentru a îi învăța unde au lipsuri. Se pierd mai mulți bani pe faptul că oamenii nu sunt stăpâni pe proces, decât banii investiți în traininguri de dezvoltare.

Performanța se învață, oamenii nu se nasc performanți.


Să stie DE CE să facă asta (claritate)

Primele doua aspecte, ”ce” și ”cum”, fac lumină în proces, adică oamenii știu unde trebuie să ajungă și cum să ajungă acolo. Dar acestea două nu aduc acțiune. Lipsa de performanță apare atunci când oamenii nu stiu de ce trebuie să facă toate acele lucruri care le sunt transmise.


Chiar dacă managerul le explică ce au de făcut pentru a își îndeplini obiectivele, atâta timp cât oamenii nu înțeleg că fiecare task este o parte a unui mecanism numit proces, prin urmare dacă acestă parte nu se întampla este afectat restul procesului și în ce fel, oamenii nu vor acționa după cum așteaptă managerul. Și am văzut asta pe propria mea experiență cu oamenii.

Degeaba te vei supăra pe oameni că nu au făcut un task din cauza căruia întreaga activitate a companiei s-a blocat, deoarece ei nu sunt vinovați. Ei pur și simplu nu au înțeles de ce este important să facă ceva anume din tot ceea ce li se transmite zilnic. De cele mai multe ori nici managerul nu știe acest de ce și de aici vin disfunctionalitățile grave din echipă. Le cerem adeseori lucruri pe care nici măcar noi ca manageri nu știm dacă sunt într-adevăr de folos sau nu. Tocmai de aceea oamenii ajung să nu mai creadă că trebuie să facă un anumit task dintr-un proces, tocmai acela care este esențial pentru buna funcționare a întregii companii.

Dacă vrei acțiune din partea oamenilor tăi, atunci nimic nu trebuie transmis ca atare, totul trebuie să fie transmis cu logica aferentă. A le cere angajaților să facă lucru doar pentru a ne îndeplini nevoie de dat ordine ne face să ne pierdem din credibilitate, iar cel mai grav este că odată cu asta pierdem și loialitatea oamenilor. Cere-le lucruri care într-adevăr au sens pentru generarea performanței și atunci vei obține atât respectul cât și implicarea oamenilor tăi!

Fă-i să CONTEZE (importanța de sine)

Un om care nu are sentimentul de importanță în cadrul jobului nu va da tot ce poate da. Fiecare om este valoros, dar pentru a afla asta va trebuie implicat, lăsat să ia decizii, lăsat să încerce, înțeles când greșește, ajutat să se corecteze, trebuie să fim interesați de dezvoltarea lui. A nu face asta înseamnă a ne mulțumi cu resturile pe care ni le dă.


Faptul că avem rezultate acum, nu ne garantează rezultatele pe viitor în schimb faptul că reușim să facem ca oamenii să dea tot ce au mai bun ne poate asigura viitorul.

Dacă noi ca manageri suntem cei mai deștepți din echipă  înseamnă că habar nu avem la ce sunt buni oamenii noștri. Iar cu siguranță fiecare dintre ei este mai bun decât managerul la ceva anume. Prin urmare, pentru a a obține maximum de performanță de la ei, va trebui să învățăm să îi cunoaștem mai bine, proces care vă spun din experiența proprie, că este unul anvoios și de durată.

Țara noastră are nevoie mai mult ca niciodată de manageri buni care să scoată performanță din oamenii lor, așa imperfecți cum or fi ei, cum suntem cu toții!.

Gânduri bune,

L.E.E

0 afișare