Caută
 • Loredana Elena Egri

Alimentație și sport. O altă perspectivă.

Deoarece aspectul fizic joacă un rol foarte important în zilele noastre, atât alimentația cât și sportul sunt subiecte de mare interes.

În jurul lor s-au format adevărate industrii care generează sume enorme de bani, într-un context în care, la nivel mondial, tendința de îngrășare și obezitate este în continuă creștere.


Alimentație, sport, la ce ne gândim când auzim aceste cuvinte? Sănătate, aspect fizic, efort? Articolele din aceste domenii ne influențează percepția către aceste direcții, însă cred că este momentul potrivit pentru o noua perspectivă: cea de energie.


În momentul de față noi asociem alimentația și sportul cu ideea de sănătate și aspect fizic.

Pentru a înțelege mai bine la ce mă refer când spun energie, haideți să ne gândim la acele persoane din grupul nostru de care ne minunăm întotdeauna pentru numeroasele activități în care se implică, care nu obosesc niciodată, care nu sunt afectate moral de lucrurile negative care li se întâmplă, care după ce toată lumea cade la somn obosită  ele mai au încă energie să mai facă ceva.


În linii foarte mari, cam despre asta este energia.

Fiecare dintre noi ne naștem cu un anumit nivel al energiei, dar este important de reținut că acel nivel poate fi influențat, iar aici intervine adevărata importanță a alimentației și a sportului în viața noastră.


Dacă,

 • Simți că esti copleșit de sarcini

 • Simți că nu mai poți gândi, nu poți înțelege corect ceea ce ți se transmite

 • Simți ca toate sunt împotriva ta

 • Simți ca nu mai ești în stare să faci nimic

 • Simți că ți-ai pierdut ideile, creativitatea

 • Simți ca vrei să dormi încontinuu,

înainte de a te alarma gândind că ai o problemă psihologică sau de aură/ghinion, încearcă să identifici dacă nu cumva, principalul vinovat pentru aceste stări este nivelul scăzut al energiei.


Cum poți influența energia, din punct de vedere al alimentației și sportului?

Cunoști zicala: ești ceea ce mănânci? Tradus în energie înseamnă că dacă mănânci lucruri fără viață, te vei simți fără viață. Testează pe parcursul câtorva zile, variația energiei tale, atunci când mănânci alimente fără viață ( biscuiți, prăjeli, sucuri acidulate, patiserie, etc) față de zilele în care mănânci mai echilibrat ( cereale în locul biscuiților, sandwich în locul patiseriilor, o supă și un felul doi mai sănătos în locul prăjelilor, apă în locul sucurilor).


De asemenea, fii atent la moralul tău în zilele în care nu faci mișcare deloc și compară-l zilele în care ai făcut mișcare ( prin mișcare înțeleg nu neapărat sport în sală, ci și sport acasă, sărit coardă, mers cu bicicleta, urcat scări,  umblat pe jos, orice formă de a ne crește pulsul și oxigenarea).

Ar trebui să vezi minuni! După ce îți antrenezi atenția vei putea sesiza diferențele de energie de la o zi la alta.


De ce este importat să ajungi să te cunoști mai bine și să îți conștientizezi diferențele de energie?

Organismul nostru are tot felul de metode de a ne arăta că îi lipsește ceva, însă din păcate nu ne cunoaștem întotdeauna suficient de bine pentru a îl trata corect. O persoană care simte des senzațiile negative descrise anterior, nu poate construi, indiferent că este spre sănătate, aspect fizic sau succes profesional sau personal.


Aduc în discuție ideea de succes, deoarece 4 din 5 oameni care aplică pentru un interviu în care sunt întrebați ”ce țel au în viață” răspund despre nevoia lor de succes. Și atunci este înțelept să înțelegem că succesul și  satisfacția personală,  nu pot exista fără o energie bună.


Succesul personal este legat de nivelul energiei.

Atenție deci la semnalele care îți arată că există o problemă de energie:

 • Te trezești greu dimineața deși ai dormit 7-8 ore?

 • Nu ai energie nici măcar pentru activitățile esențiale

 • Nu îți vin idei

 • Simți că totul e negru, împotriva ta

 • Simți că faci față cu greu sarcinilor, ești compleșit

 • Nu vezi cale de scapare, nu vezi oportunități?

 • Și altele (care nu țin bineînețeles de patologii care necesită intervenție specializată ...)

Să nu ai pretenția însă ca de mâine să poți sesiza aceste variații de energie! Ai nevoie de o perioadă în care să îți analizezi corpul ca apoi să îți dai seama mai ușor de cine este vinovatul pentru nivelul de energie pe care îl ai într-o anume zi.


Dacă promisiunile de sănătate și corp frumos nu te-au făcut să fii mai atent la modul tău de alimentație și  sport, poate perspectiva de a avea mai multă energie pentru o viață mai satisfăcătoare  o va face.

Partea bună a acestei noi perspective este că nu solicită schimbări drastice în stilul tău de viață actual, deci este ușor de implementat de azi.


Pentru a îți crește nivelul energie este suficient ca:

 • În ceea ce privește alimentația: să alegi la fiecare masă sau gustare opțiunea cea mai sănătoasa pe care o ai la îndemână (în locul unui biscuite alege un fruct care îți place ție sau un baton de cereale, în locul unei mese junk food alege un meniu cu ciorbă și felul doi, în locul unui suc acidulat, alege un suc natural sau o apă ). Adică schimbări foarte mici, pe care oricine le poate face cu ușurință.

 •  În ceea ce privește sportul:  este suficient să faci mișcare în felul în care îți e ție la îndemână (de exemplu să mergi pe jos la magazin în loc să folosești mașina, să îți cureți singur casa în loc să apelezi la cineva, să stai în picioare în loc să stai jos, să sari coarda, să urci scările, să îți cari singur bagajele, etc).. La fel ca și în cazul alimentației, înseamnă să faci schimbări foarte mici care nu necesită nici un efort deosebit pentru a le îndeplini.

Iar, surpriză! Asta chiar poți începe de azi, nu mai trebuie sa aștepți până luni ca în vechile scenarii  🙂

Schimbările mari ÎNTOTDEAUNA  încep cu acțiuni mici!


Prin urmare, dacă este important pentru tine să ai energia care să te ajute să duci la capăt tot ce îți propui în minte începe cu schimbările mici de alimentație și sport, iar viața ta se va îmbunătățiți considerabil.


Nu îți va garanta un corp tonifiat, pătratele sau o sănătate de fier, dar îți va asigura o viață plină de energie, prin urmare mai satisfăcătoare.


Multă energie dragi cititori,

L.E.E.

0 afișare